Conflicten

Conflicten

Hoe omgaan met conflicten?

Terug naar adviezen
  • Hoewel mensen veel meningen en ideeĆ«n over wat goed en fout is met elkaar delen, lijkt dit tijdens een conflict helemaal niet zo te zijn. Wanneer je discussieert met iemand, heb je al snel de neiging om je eigen versie van het verhaal als de enige juiste versie te zien. Hierdoor kan het dat je de fout legt bij de ander, met een conflict tot gevolg. Probeer daarom aan de ander uit te leggen hoe je je voelt vanuit je eigen gedachten en gevoelens. Zeg bijvoorbeeld 'als je tegen mij roept, maakt me dit verdrietig' en niet 'jij begint altijd tegen mij te roepen'.

  • Gebeurt het wel eens dat je ruzie maakt met iemand en jijzelf of de ander problemen of moeilijkheden uit het verleden bovenhaalt? Bij elke situatie is het echter zo dat het probleem in het verleden ligt en dat de oplossing in de toekomst ligt. Onthoud dat een conflict niet gaat over de ene persoon tegen de andere maar wel twee personen die samen aan 1 probleem moeten werken.

  • De 'gulden middenweg' is vaak niet de fijnste maar wel de meeste realistische. In conflicten zal het heel weinig voorkomen dat er een oplossing bereikt wordt door koppig te blijven volhouden aan je eigen mening. Probeer eens met de ander in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen waar jullie allebei tevreden mee zijn.

  • Ga in het echt met elkaar in gesprek en maak geen ruzie via telefoon of social media. Doordat je de persoon niet echt ziet, durf je soms meer (en zelfs gemenere) dingen te zeggen dan je normaal zou doen. Probeer conflicten altijd face tot face met de ander uit te praten. Zo zie je ook elkaars lichaamstaal, waardoor er minder snel miscommunicatie zal onstaan.

  • Sorry zeggen is niet gemakkelijk, toch is het belangrijk om na een conflict waarin je te ver bent gegaan, je excuses aan te bieden. Dit zorgt ervoor dat de andere persoon weet dat je spijt hebt van de dingen die er gezegd zijn. Hierdoor kan jullie band hopelijk snel terug hersteld worden!

  • Stel voor jezelf duidelijk tot hoever de ander kan gaan in een bepaalde situatie. Dit moet vervolgens dan ook nog aan hem of haar duidelijk kunnen maken. Doe dit steeds op een respectvolle manier. Het best vertel je vanuit jouw perspectief, door te zeggen hoe de situatie voor jou is en wat dit met jouw gevoelens doet. Geef de andere persoon ook de ruimte om te vertellen vanuit zijn of haar perspectief.