Cyberpesten

Cyberpesten

Hoe kan je omgaan met cyberpesten?

Terug naar adviezen
Bekijk deze video of klik op onderstaande adviezen!
  • Sociale media zijn een leuke manier om in contact te blijven met je vrienden of familie. Toch is het mogelijk dat al de accounts die je aanmaakt op verschillende netwerksites op den duur je leven overnemen. Technologie geeft je langs de andere kant ook de controle over wie je in je leven toelaat. Als anderen je een vervelend gevoel geven online, is het mogelijk deze personen te blokkeren of dit gedrag te rapporteren. Kijk voor tips hierrond eens op de website van

    Clicksafe

    of

    Hoezomediawijs.

    Pas ook je privacy-instellingen aan zodat je geen ongewenste berichten krijgt.

  • Deel nooit je wachtwoord met iemand!

  • Deel nooit gevoelige foto's of berichten op sociale media waarvan je niet wil dat iedereen ze kan zien. De gouden regel is hier: als je niet zou willen dat de foto die jij deelt, in de krant zou verschijnen, deel ze dan ook niet online. Twijfel je? Deel het dan eerder niet, berichten en foto's kunnen namelijk lange tijd online een eigen leven leiden. Door het gevoel van 'privacy' dat je hebt op je computer, of het kleine scherm van je gsm, kan je al snel de indruk krijgen dat het gesprek dat je voert 'privé' is. Dit is niet zo!

  • Wanneer iemand je online lastigvalt of pest is het niet eenvoudig om je hiervoor af te schermen. Misschien wil je wel snel een boze comment terugsturen? Toch doe je dit beter niet. Hierdoor hou je het negatieve gesprek in stand. Besef dat je geen controle hebt over wat de ander doet, maar wel over hoe je hierop reageert. Geef jezelf dus ook nooit de schuld van iemand anders zijn of haar gedrag.

  • Verzamel zo veel mogelijk bewijzen van het vervelend online gedrag van de ander. Maak hier bijvoorbeeld een 'screenshot' van, of kopieer dit en deze informatie ergens bij zodat je dit aan anderen kan tonen.

  • Blokkeer een pester en rapporteer of meld zijn vervelend online gedrag aan de sociale netwerksite of website.

  • Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven: blijf er zeker niet alleen mee zitten, maar praat erover! Dit kan je doen met een vriend(in), je ouders of een andere vertrouwenspersoon. Toon hen ook de berichten of beelden waar het over gaat.

  • Vind je het moeilijk om een volwassene in vertrouwen te nemen over het pestgedrag? Heb je het gevoel dat je gaat klikken? Begrijpelijk, maar dit is niet zo. Het is perfect mogelijk dat je niet voldoende steun hebt door een gesprek met je beste vriend(in) en dat je de wijze raad van een volwassene wil horen. Zeker in het geval van fysiek geweld of seksuele intimidatie, kan je dit best zo snel mogelijk tegen een volwassene vertellen die je vertrouwt. Dit kunnen je leerkracht, ouders of een andere vertrouwenspersoon zijn.

  • Wordt het pesten je soms allemaal teveel? Gebeurt het wel eens dat je hierdoor heel negatieve gedachten krijgt, die soms zo ver gaan dat je denkt aan jezelf verwonden of dat je er liever niet meer zou zijn? Dit is een alarmsignaal! Het is heel belangrijk dat je hierover met iemand praat. Zoek iemand op die je vertrouwt of raadpleeg onze

    hulpbronnen.
  • Het is zeker belangrijk om je gevoelens, emoties, meningen te delen en deze niet op te kroppen. Alleen kan hier de vraag gesteld worden of social media de goede plaats is om deze emoties te delen. De volgende keer dat je iets online wil zeggen waarvan je niet zeker weet of dit gepast is, schrijf het dan op een blad papier. Nadat je al je emoties van je hebt afgeschreven, scheur je het blad kapot en gooi je het weg.

  • Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wanneer je de neiging voelt om iemand online aan te vallen, je best probeert jezelf te beheersen en van je sociale media account af te gaan. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Het voordeel van een social media account is dat je wat je zegt meestal ook weer kan verwijderen. Hopelijk is je kwetsende comment nog door zo weinig mogelijk mensen bekeken en kan je de schade enigszins beperken! Heb je de comment toch niet kunnen verwijderen? Bied dan je verontschuldigingen aan.

  • Wanneer je iets gemeens tegen iemand zegt online, zie je deze persoon zijn of haar reactie niet. Dit maakt het gemakkelijker om je mening te zeggen, ook al is die niet altijd even vriendelijk geformuleerd. Zou je wat je typt ook in deze persoon zijn of haar gezicht durven of kunnen zeggen? Als dit niet zo is, zeg het dan ook niet online.

  • Je reputatie is voor de meeste mensen erg belangrijk. Dit is vandaag zo bij je vrienden, maar ook later in je leven. Wanneer bijvoorbeeld leerkrachten of werkgevers veel negatieve dingen over je zien online, kan dit je kansen in de toekomst sterk beïnvloeden. Als je online reputatie op dit moment niet goed is kan je hier nog altijd verandering in brengen. Bied je verontschuldigen aan en verwijder zoveel mogelijk negatieve comments op al je accounts.

  • Weet je niet goed of je de negatieve opmerkingen die je online ziet moet rapporteren als cyberpesten? Bij cyberpesten gaat het om vijandig gedrag met de bedoeling om iemand te kwetsen. Stel je vast dat iemand gekwetst wordt? Rapporteer dit dan als cyberpesten.

  • Als je ziet gebeuren dat er online iemand gepest wordt, heb je misschien al snel de neiging om hierop te reageren. De kans is dan groot dat de discussie of het pesten op dat moment zal verergeren. Probeer, ook al is dit moeilijk, kalm te blijven. Rapporteer de negatieve comment.

  • Ken je de persoon die online gepest wordt? Steun deze persoon dan. Dit kan ook in een offline geprek of in een privé-bericht dat je naar hem of haar stuurt.

  • Gaat het om ernstig cyberpesten? Spreek de persoon die gepest wordt aan en probeer een oplossing te bedenken. Kom je er niet uit? Maak een screenshot van het kwetsende gedrag en vertel dit aan iemand die kan helpen. Misschien een volwassene, leerkracht of een professional? Opkomen voor iemand is niet gelijk aan klikken! Cyberpesten kan erg negatieve gevolgen hebben voor anderen.

  • Weet je niet wat je kan doen? Je kan ook advies vragen bij een professionele organisatie. Neem hiervoor een kijkje op onze pagina met

    hulpbronnen.
  • Heb je het gevoel dat degene die online gemene dingen zegt een valse identiteit gebruikt of zich als iemand anders voordoet dan hij of zij echt is? Soms maken jongeren een vals profiel aan om onder de naam van dit profiel gemene dingen te posten naar anderen. Een vals profiel aanmaken is echter verboden. Heb je een serieus vermoeden dat dit gebeurd is? Rapporteer het onmiddellijk via de site.

Cyberpesten